Już jakiś czas temu spisałam swoje "jesienne wyzwania", a wśród nich znalazła się również dynia! Dlatego idąc za ciosem podjęłam podwójne wyzwanie - dynia to dla mnie równie obcy i egzotyczny temat jak pieczenie słodkości, co mogłyście już zobaczyć na blogu :) Znalazłam w miarę jasny i klarowny przepis, więc zakasałam rękawy i wyszło mi naprawdę dobre ciasto. Jestem z siebie dumna, chociaż następnym razem zrobię je trochę inaczej. Jeśli jesteście ciekawe - zapraszam serdecznie.

Jesienne ciasto dyniowe 

Składniki:
- 250ml musu z dyni
- 200g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka (oddzielić żółtka od białek)
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie: tortownicę o średnicy 25cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W garnku na małym ogniu roztopić masło cały czas mieszając, dodać cukier oraz cukier waniliowy. Wymieszać i odstawić z ognia. Następnie dodać mus z dyni, wymieszać dokładnie i odstawić do wystudzenia. Odłożyć pół szklanki masy na polewę, a do reszty dodać żółtka i wymieszać. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać do miski i dodawać ją w 3 porcjach do wystudzonej (lub lekko ciepłej) masy dyniowej w 3 partiach - to bardzo ważne, żeby wszystko się dobrze zmieszało. Pamiętajcie o dokładnym wymieszaniu każdej porcji, przed dodaniem kolejnej - trzeba się trochę namachać, ale warto :) Następnie należy ubić pianę z białek na sztywno i dodać do masy, bardzo delikatnie mieszając. Masę wkładamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut. *Po wystudzeniu polać odłożoną masą dyniową połączoną z 5 łyżkami cukru pudru (dla mnie było to trochę za słodkie, następnym razem spróbuje czegoś innego). 

Jak przygotować mus dyniowy? Piekarnik nagrzewamy do 190 stopniu i wkładamy do niego kawałki oczyszczonej z pestek dyni, skórą do blachy. W przepisie było 40 minut, ale moja dynia nadal była dość twarda... Po tym czasie obrałam dynię ze skóry i zmiksowałam na gładki mus.

Jak widzicie, przepis nie jest trudny, a ciasto wyszło naprawdę smaczne :) Same oceńcie:


Świetnie smakuje do popołudniowej herbaty z cytryną. Nie jest to ciasto mega słodkie, jeśli odpuścimy sobie polewę. Chociaż to moje pierwsze "dyniowe" podejście, jestem bardzo zadowolona i z pewnością trafi do mojego menu na stałe. Myślę o zrobieniu większej ilości musu w słoiczki, żeby móc z niego korzystać przez zimę :) 

Znacie kulinarną odsłonę dyni, czy wolicie ją podziwiać w formie lampionów na Halloween? 
Może macie swoje ulubione przepisy?

pozdrawiam, A


35 Comments

  1. uwielbiam pestki z dyni, ale co do dyniowego ciasta to pewna nie jestem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja pestki z dyni również lubię :) a sam smak dyni jest dość charakterystyczny, kojarzy mi się z jedzeniem dla niemowlaków :)

      Usuń
  2. Wszystko spoko, prawie zaśliniłam monitor aaaaale nie znoszę dyni :( Jestem skonfundowana bo ciasto wygląda świetnie ale WIEM, ze w środku jest dynia :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha, ja tak kiedyś miałam z papryką :) na szczęście - przeszło.

      Usuń
  3. Smakowo raczej nie w moich klimatach, ale prezentuje się bardzo apetycznie!
    Smacznego zatem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, domownikom tak smakowało, że właśnie skończyłam ostatni kawałek :)

      Usuń
  4. hmm... ciasto dyniowe, nigdy nie miałam okazji spróbować, pewnie jest pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawy smak - nie znałam go wcześniej :)

      Usuń
  5. Korzystałam już kiedyś z tego przepisu i ciasto jest przepyszne! :) Jedyna wada jest taka, że trzeba wcześniej przygotować ten nieszczęsny mus :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też przeglądałam kilka przepisów i ten najbardziej mi się spodobał :) z reszty dyni, jaka mi została, zrobiłam mus rozgotowując miąższ w garnku. ciekawe, czy byłby równie dobry, jak ten blendowany.

      Usuń
  6. Pieczona dynia z miodem, cynamonem i brązowym cukrem- pyszota....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. akurat pieczonej nie lubię :) u mnie musi być trochę przerobiona :)

      Usuń
  7. Ciasta z dyni jeszcze nie jadłam. Wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. a mi właśnie marchewkowe średnio smakowało... może jeszcze kiedyś spróbuję innego przepisu :)

      Usuń
  9. Szczerze mówiąc nigdy nie jadłam dyni :P Nie mam pojęcia jak smakuje ale chętnie bym spróbowała w takim cieście ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jadłam kiedyś dynie w occie i nie była zła :) ale w cieście, czy zupie jest naprawdę smaczna :)

      Usuń
  10. o mniam zjadłabym,
    ale dziś zajadam się wielkim tortem w kształcie skrzynki pocztowej mojego taty. Pychota:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musiał wyglądać wyjątkowo smacznie :D

      Usuń
  11. dynie widuje tylko w sklepie :D ale zjadłabym takie ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naprawdę warto powalczyć z tym musem i zrobić :)

      Usuń
  12. Nigdy jeszcze nie jadłam ciasta dyniowego :p Wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ciekawie wygląda ale zwolenniczką dyni to ja nie jestem :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Szczerze mówiąc nie jadłam nigdy dyni :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i ja nie miałam ku temu zbyt wielu okazji :) ale w formie "słodkiej" na pewno jeszcze się u mnie pojawi.

      Usuń
  15. Dyniowe ciasto, pestki dyniowe, dyniowe przetwory - to wszystko uwielbiam! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja się przekonałam dopiero w tym sezonie i w kolejnym odcinku o kuchenki! będzie dyniowa zupa :)

      Usuń
  16. Zrobiłam się głodna, bardzo głosna :)))
    Przepis zapisuję :D i dziekuję :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że ciasto ci zasmakuje :)

      Usuń
  17. ale smacznie, chciałabym spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

chętnie odpowiem na Twoje pytanie :)

Obsługiwane przez usługę Blogger.