... kurczaka i ananasa!
Od razu zaznaczę, że nie jest to przepis dietetyczny, ale od czasu warto sobie pozwolić na taką małą rozpustę :) Ja w każdym razie uwielbiam takie połączenie. Jeśli wasze kubki smakowe pozytywnie reagują jak dotąd, zapraszam po więcej!
Do zrobienia mojego ulubionego kurczaka z ananasem potrzeba:
- piersi z kurczaka
- puszki ananasa (w plastrach lub w kawałkach, byle miał sok)
- ryżu
- sera topionego w plastrach (chyba, że wolicie żółty ale tak dobrze się nie roztopi)
- sporej łyżki masła lub oliwy do smażenia
- kostki rosołowej
- przypraw: soli, pieprzu, czerwonej papryki i odrobiny curry
No to zaczynamy gotowanie!
1. Pierś kurczaka myjemy, wykrajamy wszystkie fuj rzeczy, tłuścinki i temu podobne. Kroimy mięso w mniejsze kawałki, jak na gulasz. Dodajemy odrobinę soli, czerwonej słodkiej papryki i curry. Odstawiamy na bok.
2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i kostkę rosołową. Możecie dodać oliwę z oliwek jeśli wolicie, lub olej chociaż nie chce się on tak ładnie łączyć z sokiem z owoców.
3. Kiedy masło się rozpuści i połączy z kostką - czasami trzeba mu pomóc :) - wrzucamy mięso. Żeby nie dodawać więcej tłuszczu, ja kurczaka podlewam co jakiś czas przegotowaną wodą - nie jest wtedy suchy i unikniemy przypalania, czy twardej skórki. Do tego powstały "sosik" tylko wzbogaci smak naszego dania.
4. Kiedy kurczak dojdzie, możemy zająć się ananasem. Wyjmujemy go z puszki i kroimy w mniejsze cząstki.
ehm... mi zostało tyle :)
Pamiętajcie tylko o tym, żeby nie wylewać soku! Pokrojonego ananasa wrzucamy na patelnie i pozwalamy mu połączyć się z mięsem od czasu do czasu mieszając. Warto przykryć teraz patelnię i zmniejszyć gaz, żeby owoc mógł zmięknąć i wypuścić sok :)
5. Kiedy nasz ananas już jest miękki, dodajemy sok i zagotowujemy. W tym momencie możemy ugotować ryż, z powodu braku większych umiejętności wybieram taki w woreczku. Ja do wody dodaję trochę pieprzu i kostkę rosołową lub kucharka, bo ryż jak to ryż - smaku raczej nie ma.
6. Kiedy sok się zagotuje kładziemy na mięsko ser topiony w plastrach. Ja kupiłam - wybierzcie taki bez dodatków. Zostawiamy ser do rozpuszczenia na małym gazie, patelnię przykrywamy.
7. Kiedy ser się rozpuści i ryż będzie gotowy wystarczy tylko przełożyć wszystko na talerz, polać ryż sosikiem i możemy pałaszować!
Smacznego :)
To mój kuchenny debiut, więc proszę o wyrozumiałość :)
Oczywiście ile osób, tyle smaków więc piszcie śmiało, co wam pasuje, a co nie. Wiem, że mięso pół-słodkiej odsłonie nie ma zbyt wielu zwolenników. Możecie oczywiście urozmaicić przepis innymi przyprawami, ja jednak stawiam na sprawdzony, prosty zestaw.
Nie jestem zapalonym kucharzem - gotuję zazwyczaj dla siebie, lub dla mojej A., która woli porządną, mięsną i prostą szamkę - gołąbki, mielone w kapuście i wszelkiego rodzaju mięsa w sosie. Także jeśli macie ochotę, to chętnie jeszcze coś dla Was ugotuję :) Może w końcu zmobilizuje się do sięgnięcia bo książki kucharskie które leżą i się jeżą... W każdym razie serdecznie zapraszam do spróbowania.
pozdrawiam smacznie, A!
Wygląda i brzmi smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWyglada smacznie:)
OdpowiedzUsuńFajny przepis , chyba go wykorzystam bo uwielbiam połączenie piersi z kurczaka z owocami :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie kurczaka z ananasem, ale zazwyczaj po prostu wrzucałam do piekarnika kawałki piersi i na nich kładłam ananasa :D Na pewno wypróbuję Twoją wersję, bo bardzo zaciekawiło mnie wykorzystanie również soku z puszki :D
OdpowiedzUsuńNo i czekam na więcej przepisów! :)
oj pyszności :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością pyszne, kiedyś zrobię, ale zrezygnuję z sera, bo po prostu nie lubię ;)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam pierś z kurczaka z gruszką :) też dobre :)
pychotka;)*
OdpowiedzUsuńoj uwielbiam kurczaka z ananasem:]
OdpowiedzUsuńNie lubie ananasa. Jednak czasami dzieją się ze mną dziwne rzeczy i takiego kurczaczka bym zjadła.
OdpowiedzUsuńbardzo, ale to bardzo nie lubię ananasa :p
OdpowiedzUsuńjejciu, kurczaczek i ananas :D niebo w gębie :D
OdpowiedzUsuńczekam na kolejne odcinki :D
OdpowiedzUsuń